Bærekraftig bygging med halm og leire

Nøkkelen til å bygge bærekraftige hjem for fremtiden ligger kanskje ikke i innovative nye materialer, men i å gå tilbake til naturlige materialer som har vært brukt i århundrer.

Nøkkelen til å bygge bærekraftige hjem for fremtiden ligger kanskje ikke i innovative nye materialer, men i å gå tilbake til naturlige materialer som har vært brukt i århundrer. Et slikt materiale som blir stadig mer populær er såkalt cob - leire blandet med sand, strå og vann.

Leire og cob er to naturlige byggematerialer som ofte blir "blandet" med hverandre. De varierer mye i deres sammensetning og bruk. Leire er en finmalt jord primært bestående av alumina, silica og vann. Cob er en blanding av leire, sand og strå (mer om dette senere). Cob brukes vanligvis som byggemateriale i stedet for som mørtel. Leire eller leirepuss blir derimot ofte brukt som mørtel.

Cob kan være sterkt som betong, og brukes til å bygge varme og energieffektive hjem. Det er utrolig bærekraftig, med potensial til å redusere det høye karbonavtrykket fra byggebransjen, og da spesielt fra betong. 

Cob-konstruksjon har blitt brukt i århundrer i forskjellige deler av verden, spesielt i områder der de nødvendige materialene er lett tilgjengelige. Her er alt du må vite om dette tradisjonelle, miljøvennlige materialet.

Bærekraftige, resirkulerbare ingredienser

Leire er et naturlig, fornybart materiale som finnes under bakken over hele verden. Det graves ofte opp for å lage tunneler, og sendes til deponi - men i stedet kan vi gjøre denne bortkastede ressursen om til et sterkt og effektivt byggemateriale. Siden leire finnes overalt, eliminerer det utslippene fra transport av materialer rundt om i verden, på lastebiler og skip.

Etter at råmaterialene er utvunnet, blandes cob ved å tilsette strå og sand til leiren for å forsterke den. Alt som ikke trengs eller som ikke viser seg å være av høy nok kvalitet, kan bli gjort om til råmaterialer for å bli brukt igjen, og materialet kan også lett resirkuleres ved slutten av dets levetid. Rester av en tradisjonell betongblanding pakkes ofte omhyggelig inn og kastes i en søppelkasse, men med cob kan du legge det tilbake i hagen. En minimal mengde energi og vann kreves for å lage cob, så prosessen har et veldig lavt karbonavtrykk.

Konstruksjon av grønne bygninger i høy kvalitet med cob

Selv om bærekraftige byggematerialer er viktige i seg selv, er det også avgjørende at de brukes til å bygge hus som skaper komfortable og effektive hjem i generasjoner. Et hus laget med cob bruker en brøkdel av energien til et hus laget med betong eller murstein, så disse bygningene vil være grønne gjennom hele levetiden - og sparer dermed huseiere for penger.

Cob er utmerket til å bevare varme og regulere temperaturen, så det vil holde bygningen varm hele året med lite behov for sentralvarme. Materialet oppfører seg som en svamp, absorberer varme når det er varmt og frigjør det når temperaturen går ned, og halmet som brukes i cob-blandingen bidrar også til dets isolerende egenskaper (cob kan også absorbere røyk).

Cob gir også naturlig brannmotstand uten bruk av tilsetningsstoffer; forbedrer luftkvaliteten; og dens pusteevne betyr at materialet er motstandsdyktig mot mugg, selv i fuktig og kaldt vær. Det er også høyst lydtett, så det beskytter beboere mot støyforurensning.

Hus laget av cob er utrolig holdbare, og noen kan stå sterke i århundrer. Materialet er stabilt og robust, og hverken krymper, sprekker eller svulmer opp på grunn av elementene. Det kan til og med motstå naturkatastrofer som jordskjelv, brann og flom. 

Reduserer byggebransjens karbonavtrykk

Byggebransjens miljøpåvirkning er enorm, og med stadig verre klimaendringer, må bransjen gjøre betydelige endringer i hvordan den opererer. 

Men vi trenger ikke å velge mellom høy kvalitet og bærekraft når vi bygger - å bytte fra tradisjonell betong til naturlige materialer som cob kan redusere sektorens påvirkning dramatisk, samtidig som vi bygger varme, komfortable hjem. 

Blanding av cob i en tvangsblander

Cob er et naturlig, historisk byggemateriale som igjen øker i popularitet takket være det lave klimaavtrykket Det er tradisjonelt blandet med føttene - men hvis du foretrekker en langt mindre fysisk utmattende og tidkrevende metode, kan cob blandes ti ganger raskere og mye enklere i en tvangsblander. Å bygge med cob er en hard, fysisk oppgave, så la maskiner som en tvangsblander gjøre den harde jobben. Siden cob er et tungt materiale, er ergonomien til maskineriet viktig - fordeler som en bøttestand, teleskopiske ben, trillebår-tilpasning, blandearmer som enkelt løsnes for rengjøring og mer, er nyttige verktøy. Les bloggen vår om ergonomien til en tvangsblander.

Igjen - cob er laget av leire, vann, sand og halm, for å styrke dens holdbarhet. De nøyaktige proporsjonene av sand og leire vil variere, da leire finnes over hele verden og har ulike egenskaper avhengig av hvor den er kommer fra. Imidlertid vil et godt utgangspunkt være to deler sand til en del leire. Volumet av blandet cob-materiale som trengs må også passe til størrelsen på tvangsblanderen du velger. 

SoRoTo har det bredeste utvalget av tvangsblandere, fra 40 liter til 300 liter. De vanlige blandearmene til en tvangsblander får jobben gjort, ettersom det ikke er grus eller stein i blandingen. Hvis du har en spesiell blanding med steiner som er større enn 8mm, anbefaler vi å bytte til våre blandearmer med gummiklaffer

Vår tvangsblandere har en gir/motor-kombinasjon som er utvalgt med fokus på maksimal effekt, men med lavest mulig ampere - slik at du kan koble dem til strøm, selv på steder der minimalt med elektrisitet er tilgjengelig. Våre standard miksere har en hastighet på 30 runder per minutt, noe som er optimalt tilpasset for å blande betong. Disse vil også få jobben gjort med cob, men siden dette er et naturprodukt som kun trenger en liten “massasje”, kan vår VARIO-motor (tilvalg) redusere eller øke blandingstiden. SoRoTo Dust Controller kan redusere støvet fra blandingen, men gir samtidig fritt innsyn til blandingen under hele prosessen. 

Hvis du trenger murerspann for gipsing eller cobbing, har SoRoTos H-Bøtter en rekke fordeler for å øke ergonomien og redusere antall spann som brukes, takket være den lange levetiden. Hvis du lager mindre volumer med blanding, kan våre elektriske miksere gjøre jobben - men vi anbefaler en mindre tvangsblander for å gjøre arbeidet mindre slitsomt. 

Slik blander du cob

Kjør tvangsblanderen og tilsett leire, sand og vann. Maskinen vil raskt blande ingrediensene, så dette bør bare ta noen minutter. Legg til mer leire hvis materialet er for flytende eller ikke henger sammen. 

Deretter tilsetter du halm. Fordi dette vil gjøre blandingen så grov, kan din tvangsblander slite hvis den ikke er kraftig nok. Oppstår dette problemet kan du enten lage blandingen med mye vann, og deretter ta den ut og la den tørke litt før du jobber med den - eller lage blandingen uten halm, og legge til denne på den tradisjonelle måten: ved å trampe og tråkke den inn i blandingen. 

Klar til å begynne å bygge med cob? Sjekk ut SoRoTo's utvalg av tvangsblandere og finn den perfekte maskinen for jobben.

Ansvarsfraskrivelse: Den følgende bloggteksten inneholder retningslinjer angående cob og hvordan man blander det som kommunisert av selskapet SoRoTo. Imidlertid er det viktig å merke seg at disse retningslinjene kun er til informasjonsformål og bør ikke betraktes som en erstatning for produsentens retningslinjer.
SoRoTo anbefaler at brukerne alltid henviser til produsentens instruksjoner og retningslinjer for sitt spesifikke produkt for å sikre korrekt og trygg bruk.
SoRoTo vil ikke holdes ansvarlig for skader som kan oppstå som følge av feil bruk eller feil bruk av deres retningslinjer.