Konstruksjon med Hempcrete: En begynnerveiledning

Hempcrete blir stadig mer populært i byggebransjen, takket være de imponerende isolasjonsegenskapene, evnen til å puste

Hempcrete blir stadig mer populært i byggebransjen, takket være de imponerende isolasjonsegenskapene, evnen til å puste, samt klima- og miljøfordelene, sammenlignet med tradisjonelle materialer som betong. 

Hempcrete er laget av en blanding av opphakket hampstilk, og blir vanligvis støpt rundt en rammer i treverk for å lage vegger, gulv eller tak. Hempcrete blir også brukt i eksisterende bygninger, som etterisolering. Her er alt du trenger å vite for å komme i gang med dette miljøvennlige materialet. 

Blanding av hempcrete

Det er enklest å kombinere hempcrete i en stor tvangsblander, ettersom den horisontale rotasjonen til blandearmene gir en best mulig blanding. Hempcrete-materialet har lav tetthet, så det faller ikke helt til bunnen i trommelen, slik at blandeeffekten reduseres. Vi anbefaler vår 300 liters tvangsblander, ettersom størrelsen faktisk teller når man blander hempcrete. Produksjonsvolumet når man lager hempcrete i form av liter ferdig produkt er mindre enn for vanlig betong, som følge av produktet. Vår 300 liters tvangsblander kommer med blandearmer av gummi som standard og en hastighet på 30 runder i minuttet, som passer perfekt for hempcrete.  

Ikke improviser når det kommer til mengdene hamp, lime og vann. Å blande korrekt mengde er avgjørende hvis du vil at hempcreten skal formes og tørkes riktig. Følg produsentens instruksjoner til punkt og prikke. En fordel når du velger en tvangsblander, er at du har komplett innsyn under blandingen, som med SoRoTo tvangsblander. 

Det er anbefalt å bruke Dust Controller på blanderen, ettersom hempcrete avgir mye støv under blandingsprosessen. SoRoTo Dust Controller fjerner opptil 80% av støvet og gir deg fri innsikt mens materialet blandes. 

Ikke bland lenger enn det som er oppgitt av produsenten – ellers vil bindematerialet begynne å klumpe seg. For å teste om blandingen er ferdig kan du plukke opp en håndfull og stikke den med fingeren. Den burde da deles uten å smuldre eller å være for fuktig. Når hempcreten er klar må du bruke den raskt. Det er også viktig å beskytte blandingen mot regn eller direkte sollys. SoRoTo H-bøtter er effektive verktøy for å optimalisere produktiviteten, ettersom det unike låsesystemet kobler sammen to bøtter for en bedre (og mer ergnonomisk) arbeidshøyde. Takket være de sterke materialene kan H-bøtten gjenbrukes i mange år. 

Konstruksjon av en hempcrete-bygning

Hvis du går inn for å bygge vegger, gulv og tak med hempcrete, får du også alle fordelene fra materialets isolerende egenskaper. Men selv om hempcrete tåler mye, er den ikke bærende. Derfor må du først sette opp et rammeverk i tre, som kan bære vekten av bygningen og støtte opp veggene. 

For å hindre at hempcrete-veggene blir våte av regn eller grunnvann, må du bygge en sokkel ved basen. Denne sokkelen bør være isolert, for eksempel med bærende termiske blokker, ellers vil den fungere som en kuldebro rundt bygningen og begrense hampcretes varmebevarende potensial.

Håndplassering vs. spraying

Hempcrete kan enten støpes for hånd eller ved sprøyting. Hvis du bygger en stor bygning, kan sprøyting være det riktige valget ettersom det er mye mer effektivt, men håndplassering foretrekkes vanligvis, takket være den enkle og lavteknologiske prosessen. 

Plassering av hempcrete

Før du begynner plasseringen av hempcrete, må du først sette opp en midlertidig forskaling, som kan være laget av kryssfiner, stål eller plast. Denne forskalingen fungerer som en form for hampcreten inntil den tørker og hardner. Det er viktig at forskalingen er helt rett, ettersom hempcreten vil ta form etter den.

Plasser hempcreten i lag på omtrent 10-15 centimeter tykkelse. Deretter skal blandingen forsiktig fordeles og trykkes ned med hånden. Bruk hanske. Hvis du komprimerer for hardt eller bruker et verktøy, vil det redusere mengden luft i materialet, noe som vil påvirke isolasjonsegenskapene negativt.

Hampcreten legges i forskalingen og sett opp flere forskalingsbord etter hvert som du går frem. Når du kommer til åpninger, som vinduer, skal hampcreten gjøres omtrent 2-3 centimeter høyere enn nødvendig (med mindre du er en ekspert og kjenner nøyaktig volum/høyde som trengs) - denne overflødige høyden kutter du bort med en håndsag når materialet har tørket.

Hvis du ikke klarer å fylle en forskaling på en dag, så avslutt arbeidet ved å forme hampcreten i en gradvis skråning. Neste dag kan du fortsette arbeidet ovenfra denne skråningen, slik at du forhindrer svakheter i veggen. 

Tørking av hempcrete

Hempcrete tørker vanligvis på en eller to uker. Luft og varme gjør at prosessen går raskere, så det er best å støpe på sommeren. Sørg alltid for at veggene ikke blokkeres med utstyr, for å maksimere mengden luftgjennomstrømming, vind og sollys som slipper til. Når hempcreten er tørr kan du kutte av overskuddet rundt vinduene (med mindre du er ekspert, som sagt) og bruk en sparken til å forme hempcreten. 

Påføring av finish på hempcrete

Før du påfører finish på hempcrete, sørg for at alle festeanordninger er ferdige og installert, og at hempcreten har tørket nok. 
Festeanordninger i veggen bør enten være laget av rustfritt stål eller være varmgalvanisert, da den sterkt alkaliske hamp-kalkblandingen vil korrodere andre materialer. Elektriske ledninger kan føres gjennom hampbetongveggen så lenge de er innenfor et PVC- eller rustfritt stålrør, og vann og gass hvis de er innenfor et PVC-rør. Disse bør installeres med skjøtene utenfor veggene, slik at de lett kan nås om nødvendig.

Våte finisher kan påføres så snart det er en liten tørr skorpe under overflaten på veggen, noe du kan teste med en fuktighetsmåler (vi anbefaler en konsekvent avlesing på 25% eller lavere, men om mulig, la veggene tørke ut så mye som mulig). Vær forsiktig med å pusse for tidlig, da dette kan resultere i kosmetiske skader. All maling og finish som påføres en hampbetongvegg må være dampgjennomtrengelige for å beskytte materialet.

Hva venter du på?

Som et karbonlager (hamp absorberer mer karbon fra atmosfæren enn det frigir) med utmerkede isolasjonsegenskaper, er hempcrete et godt valg for murere som ønsker å utnytte mulighetene i naturlige materialer. Tiden er inne for å lære hvordan man bygger med hempcrete - det kan spille en viktig rolle både i byggebransjens fremtid og i verdenens fremtid.

Ansvarsfraskrivelse: Følgende bloggtekst inneholder retningslinjer angående hampbetong og hvordan man blander det, slik det er formidlet av selskapet SoRoTo. Det er imidlertid viktig å merke seg at disse retningslinjene kun er for informasjonsformål og ikke bør betraktes som en erstatning for produsentens retningslinjer. SoRoTo anbefaler at brukere alltid henviser til produsentens instruksjoner og retningslinjer for deres spesifikke produkt for å sikre korrekt og trygg bruk.
SoRoTo vil ikke holdes ansvarlig for eventuelle skader som kan oppstå som følge av feil bruk eller feilaktig anvendelse av deres retningslinjer.