Hvorfor velge High Performance Concrete?

Betong er stadig et av de mest populære byggematerialene, og det med god grunn - den er utrolig sterk og kan vare i opptil 100 år.

Betong er stadig et av de mest populære byggematerialene, og det med god grunn - den er utrolig sterk og kan vare i opptil 100 år. Men gjennom smarte blandeteknikker er det mulig å skape materialer som overgår betong i styrke og holdbarhet. High Performance Concrete (HPC) er et av disse innovative materialene og kan være et bedre valg for infrastruktur og bygninger som trenger mye støtte.

Hvordan HPC skiller seg fra tradisjonell betong

HPC lages på en lignende måte som vanlig betong, ved hjelp av en blanding av sement og aggregater. Den bruker imidlertid en høyere andel sement og bedre kvalitetsaggregater, og disse endringene øker materialets styrke betydelig (av og til får vi spørsmål om "FlowStone", FlowStone er et sammensatt og forhåndsblandet bindemiddel for HPC).
Mens betong generelt har en MPa (Megapascal) på mindre enn 50 (1 MPa er trykket i et godt oppblåst sykkeldekk), har HPC et MPa på mellom 55-100 (UHPC (Ultra High Performance Concrete) har en minimum styrke på 120 Megapascal).

HPC er også mer motstandsdyktig mot skade fra kjemikalier og slitasje, så faren for at det sprekker er mindre enn for tradisjonell betong. Dette betyr at strukturer laget av HPC - som broer, motorveier og veier - er bygget for å vare lenger og vil kreve mindre vedlikehold og reparasjoner. HPC takler også ekstremvær bedre, så det er ideelt for kalde klima, mens vannmotstanden betyr at den er godt egnet for undervanns- eller kystmiljøer.

Å jobbe med HPC

HPC oppnår sin fulle styrke mye raskere enn tradisjonell betong - det tar ikke lenger enn noen få dager, og noen ganger bare timer, slik at du raskt kan fjerne forskalingen og spare tid på stedet. HPC er et bearbeidbart materiale, kan brukes til å lage komplekse former, og det er tilgjengelig i forskjellige farger for en rekke design.

Når en bygning eller et stykke infrastruktur har nådd slutten av sin levetid og skal rives, kan HPC resirkuleres til noe nytt.

HPC er et mer kompakt materiale under/etter blanding, sammenlignet med tradisjonell betong. Derfor kan man få store fordeler ved å blande HPC i en tvangsblander. Det kompakte materialet krever en kraftig motor for blanding. SoRoTos gir/motor-kombinasjon kommer som standard i våre tvangsblandere, og er den perfekte match for HPC, ettersom giret/motoren er valgt med fokus for maksimal effekt, men med lavest mulig ampere. I kombinasjon med den sterke motoren, øker også SoRoTos blandearmer styrken på tvangsblanderne, ettersom full kraft er fordelt på de perfekt vinklede blandearmene.

Standard blandearmer på våre tvangsblandere får jobben gjort, men skal du blande en mer tilpasset blanding med mindre steiner (større enn 8mm), vil vi anbefale deg å bruke våre blandearmer med gummiklaffer. Skal du blande større volumer av HPC i vår 300 liters tvangsblander kan vår turboblandearm være å foretrekke, men de standard gummiblandearmene vil også få jobben gjort.

SoRoTo tvangsblandere har optimal hastighet på 30 runder per minutt for blanding, og er godt egnet for HPC. Har du behov for å endre antall runder per minutt (opp eller ned i hastighet), vil vår VARIO-motor ta seg av dette - men for HPC anbefaler vi 30 runder per minutt som optimalt.

På grunn av de mindre partiklene anbefaler vi (spesielt i lukkede eller minimale miljøer) å bruke SoRoTo Dust Controller for å redusere det farlige støvet.

Kostnaden ved HPC

HPC er dyrere enn normal betong, så du må vurdere om dens forbedrede styrke og holdbarhet er verdt det. Svaret vil avhenge av typen struktur du skal lage.

På grunn av HPCs styrke, kan den erstatte materialer som stål (noe også UHPC kan), slik at den faktisk kan spare deg for penger i noen tilfeller - for eksempel ved bygging av høyhus. HPC betyr at broer kan ha lengre strekninger uten støtte, noe som sparer kostnader på bjelker. Og på motorveier og travle veier vil bruk av materialet redusere vedlikeholdskostnadene. For slike strukturer, kan HPC være det rette valget - men for mindre bygninger og daglig bruk, er det sannsynligvis ideelt med tanke på prisen. 

High Performance Concrete kontra High Strength Concrete

Selv om High Strength Concrete er en annen innovativ form for betong, er det viktig å ikke forveksle det med HPC. High Strength Concrete slår bare betong på styrke - det mangler alle de andre imponerende egenskapene til HPC, som dets enestående holdbarhet og formbarhet.

High Performance Concrete versus Ultra High Performance Concrete

Hvis du fremdeles ikke er fornøyd med HPCs kvalifikasjoner og ønsker å ta betongen din til neste nivå, bør du sjekke ut Ultra High Performance Concrete. UHPC er enda mer holdbart, sterkt og motstandsdyktig, takket være fibrene - som stål, glass eller karbon - som tilsettes betongblandingen. UHPC har en imponerende trykkfasthet på opptil 180 MPa, sammenlignet med 55-100 for HPC. Men som du kanskje forventer, kommer dette materialet med en enda høyere prislapp.

Ansvarsfraskrivelse: Den følgende bloggteksten inneholder retningslinjer angående High Performance Concrete og hvordan man blander det, som kommunisert av selskapet SoRoTo. Imidlertid er det viktig å merke seg at disse retningslinjene kun er for informasjonsformål og ikke bør anses som en erstatning for produsentens retningslinjer.
SoRoTo anbefaler at brukere alltid henviser til produsentens instruksjoner og retningslinjer for deres spesifikke produkt for å sikre riktig og trygg bruk.
SoRoTo vil ikke holdes ansvarlig for eventuelle skader ellersom kan oppstå som følge av feil bruk eller feilaktig anvendelse av deres retningslinjer.